Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Аптека Стадиона споделя: Какво знаем за Морската болест

Аптека Стадиона споделя: Какво знаем за Морската болест

 

Какво знаем за Морската болест


 Какво е морска болест?


Морската болест е усещане за слабост. Това обикновено се случва, когато пътувате с кола, лодка, самолет или влак. Сетивните органи на тялото ви изпращат смесени съобщения до мозъка ви, причинявайки замаяност, замаяност или гадене. Някои хора научават в началото на живота си, че са склонни към това състояние.


 Какви са симптомите на морска болест?


Гаденето обикновено причинява разстроен стомах. Други симптоми включват студена пот и световъртеж. Човек с морска болест може да избледнее или да се оплаче от главоболие. Също така често се срещат следните симптоми в резултат на морска болест:

    гадене
    повръщане
    загуба или проблеми с поддържането на баланса ви


 Какви са рисковите фактори за морска болест?


Всяка форма на пътуване, по суша, във въздуха или във водата, може да предизвика неприятното усещане за морска болест. Понякога развлекателните разходки могат да предизвикат морска болест.

Децата на възраст между 2 и 12 години най-често страдат от морска болест. Бременните жени също имат по-голяма вероятност да изпитат този вид смущения на вътрешното ухо.


 Какво причинява морска болест?


Поддържате баланс с помощта на сигнали, изпратени от много части на тялото - например очите и вътрешните уши. Други сензорни рецептори в краката и стъпалата позволяват на нервната ви система да знае кои части на тялото ви докосват земята.

Конфликтните сигнали могат да причинят морска болест. Например, когато сте в самолет, не можете да видите турбуленция, но тялото ви може да я усети. Полученото объркване може да причини гадене или дори повръщане.


 Как се диагностицира болестта на движението?


Морската болест се диагностицира бързо и обикновено не изисква професионална диагноза. Повечето хора познават усещането, когато се появява, защото болестта се появява само по време на пътуване или други специфични дейности.


 Как се лекува морската болест?


Съществуват няколко лекарства за лечение на морска болест. Повечето предотвратяват само появата на симптоми. Освен това мнозина предизвикват сънливост, така че не е разрешено да се работи с машини или превозно средство, докато се приемат тези видове лекарства.

Често предписваните лекарства за гадене включват хиосцин хидробромид, известен като скополамин. Лекарства срещу морска болест се продават без рецепта или представляват хранителна добавка. Такива са Кокулин, а също и Пастили против прилошаване.


Как се предотвратява морската болест?


Повечето хора, които са податливи на морска болест, са наясно с факта. Ако сте предразположени към морска болест, следните превантивни мерки могат да ви помогнат.

Планирайте предварително, когато резервирате пътуване. Ако пътувате по въздух, поискайте седалка до прозорец или крило. Във влакове, лодки или автобуси седнете отпред и се опитвайте да избягвате да гледате назад. На кораб поискайте кабина на нивото на водата и близо до предната или средната част на кораба. Отворете отдушник за източник на чист въздух, ако е възможно, и избягвайте четенето.

Седенето отпред на кола или автобус или шофирането сами често помага. Много хора, които изпитват морска болест в превозно средство, установяват, че нямат симптомите, когато шофират.

Важно е да си почивате обилно вечер преди пътуване и да избягвате да пиете алкохол. Дехидратацията, главоболието и безпокойството водят до по-лоши резултати, ако сте предразположени към морска болест.

Яжте добре, така че стомахът ви да не е празен. Стойте далеч от мазни или кисели храни преди и по време на пътуванията си.

Имайте под ръка някакви таблетки против прилошаване или опитайте алтернативни терапии. Много експерти казват, че ментата може да помогне, както и джинджифилът и черният хорхаунд - под различна форма - като билка за чай или хранителна добавка. Въпреки че тяхната ефективност не е доказана от науката, тези опции са налични.

За пилоти, астронавти или други, които изпитват редовно марска болест или като част от професията си, когнитивната терапия и биологичната обратна връзка са възможни решения. Установено е също, че дихателните упражнения помагат. Тези лечения работят и за хора, които се чувстват зле, когато дори само мислят за пътуване.

 

Бъдете здрави!

Аптека Стадиона

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари