Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Аптека Стадиона споделя: Какво представляват хемороидите?

Аптека Стадиона споделя: Какво представляват хемороидите?

 

Какво представляват хемороидите?


Хемороидите са подути вени, разположени около ануса или в долната част на ректума. Около 50 процента от възрастните изпитват симптомите на хемороиди до 50-годишна възраст.

Хемороидите могат да бъдат както вътрешни, така и външни. Вътрешните хемороиди се развиват в ануса или ректума. Външните хемороиди се развиват извън ануса.

Външните хемороиди са най-често срещаните и обезпокоителни. Хемороидите причиняват болка, силен сърбеж и затруднено седене. За щастие те са лечими.


Какви са симптомите на хемороиди?


Симптомите на хемороидите включват:

    силен сърбеж около ануса
    дразнене и болка около ануса
    сърбяща или болезнена бучка или подуване близо до ануса
    изтичане на фекалии
    болезнени движения на червата
    кръв върху тъканта след изхождане

Въпреки че хемороидите са болезнени, те не представляват опасност за живота и често изчезват сами без лечение.

Ако някога имате кървене или силен сърбеж, трябва да посетите Вашия лекар. Кървенето може да бъде причинено от нещо различно от хемороиди и трябва да бъде дианостицирано.


Какво причинява хемороиди?


Хемороиди се появяват, когато има твърде голям натиск върху вените около ануса. Възможните фактори включват:

    напрежение по време на движение на червата
    усложнения от хроничен запек
    седейки за дълъг период от време, особено на тоалетната
    фамилна анамнеза за хемороиди


Рискови фактори


Хемороидите могат да се предават генетично от родител на дете, така че ако родителите ви са имали хемороиди, е по-вероятно да ги получите. Постоянното вдигане на тежести, затлъстяването или друго постоянно натоварване на тялото може да увеличи риска от хемороиди.

Хемороидите могат да се развият, ако се напрягате, докато се опитвате да се изходите, независимо дали имате диария или запек или седите твърде дълго на тоалетната. Аналният полов акт също може да раздразни хемороидите.

Също така е по-вероятно да развиете хемороиди, ако сте бременна. Когато матката се увеличи, тя притиска вената в дебелото черво, което я кара да се издува.

Как се диагностицират хемороидите?

Визуалният преглед на ануса ви може да е достатъчен за диагностициране на хемороиди. За да потвърди диагнозата, Вашият лекар може да направи различен преглед, за да провери за аномалии в ануса.

Тази проверка е известна като цифров ректален преглед.

В зависимост от вашите рискови фактори за стомашно-чревни заболявания, Вашият лекар може да назначи допълнителен тест като аноскопия, сигмоидоскопия или колоноскопия.

Всеки от тези тестове включва вашия лекар, използвайки малка камера, за да диагностицира аномалии в ануса, ректума или дебелото черво.

Аноскопия изследва вътрешността на ануса ви, сигмоидоскопия изследва последното стъпало и половина (40 сантиметра) от дебелото черво, а колоноскопията изследва цялото дебело черво.

При тези тестове малка оптична камера се побира в малка тръба и след това се вкарва във вашата ректума. С този тест Вашият лекар получава ясен оглед на вътрешността на ректума, за да може той да изследва хемороида отблизо.

Какви са възможностите за лечение на хемороиди?

Можете да лекувате хемороиди у дома или в лечебно заведение.


Облекчаване на болката

За да сведете до минимум болката, се накисвайте в топла вана с вода поне 10 минути всеки ден. Можете също така да седнете на бутилка с топла вода, за да облекчите болката при външни хемороиди.


Ако болката е непоносима, използвайте лечебна супозитория, мехлем или крем, за да облекчите паренето и сърбежа.

 

Добавки с фибри

Ако имате запек, можете също да използвате добавка без фибри, за да омекотите изпражненията си. Две често срещани добавки от този тип са псилиум и метилцелулоза.


Домашни средства

Местните лечения без рецепта, като хидрокортизон или крем за хемороиди, могат да облекчат дискомфорта ви от хемороиди.

Можете да си купите както хидрокортизон, така и крем за хемороиди онлайн.

Накисването на ануса ви в седяща баня за 10 до 15 минути на ден също може да помогне.

Практикувайте добра хигиена, като всеки ден почиствате ануса си с топла вода по време на душ или вана. Но не използвайте сапун, тъй като сапунът може да влоши хемороидите. Също така избягвайте да използвате суха или груба тоалетна хартия, когато бършете след изхождане.

Използването на студен компрес върху ануса може да помогне за намаляване на подуването на хемороиди.


Медицински процедури


Ако домашните лечения не помагат при хемороидите, Вашият лекар може да препоръча да се направи лигиране с ластик. Тази процедура включва прекъсване на кръвообращението към хемороида чрез поставяне на ластик около него.

Това причинява загуба на циркулация на хемороида, принуждавайки го да се свие. Тази процедура трябва да се извършва само от медицински специалист. Не опитвайте това сами.

Ако лигирането с ластик не е опция във вашия случай, Вашият лекар може да извърши инжекционна терапия или склеротерапия. При тази процедура Вашият лекар инжектира химикал директно в кръвоносния съд. Това кара хемороида да намалява по размер.


Предотвратяване


За да предотвратите или избегнете влошаване на хемороиди, избягвайте да се напрягате по време на изхождането. Също така, опитайте се да увеличите приема на вода. Пиенето на достатъчно вода може да предпази изпражненията ви от втвърдяване.

Използвайте тоалетната веднага щом почувствате, че движението на червата идва, за да предотвратите развитието на хемороиди. Упражнявайте се редовно, за да предотвратите запек и избягвайте да седите дълго време.

Консумирането на храни с високо съдържание на диетични фибри може да сведе до минимум риска от развитие на хемороиди в бъдеще.


Добрите източници на диетични фибри включват:

    пълнозърнест хляб
    кафяв ориз
    овесена каша
    круши
    моркови
    елда
    трици

Диетичните фибри помагат да се създаде обем в червата, което омекотява изпражненията, което улеснява преминаването.


Какви са усложненията, свързани с хемороидите?


Усложненията от хемороиди са редки, но могат да включват:

    кръвни съсиреци в подутата вена
    кървене
    желязодефицитна анемия, причинена от загуба на кръв


Заключение


С правилното лечение вероятно ще получите безспорно подобрение. Следването на указанията на Вашия лекар и поддържането на режим, включително упражнения и избягване на седенето за дълги периоди от време, също може да подобри Вашите перспективи.

Бъдете здрави!

Аптека Стадиона

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари